Big, green, branded content

Foto’s: Ming Chao

Als een artikel betaald wordt door een merk of bedrijf, is het geen artikel meer, maar branded content. Het verschil in het magazine? Er staat ‘promotioneel’ boven. Het verschil voor mij als tekstschrijver? Mijn naam staat er meestal niet bij en er zijn wat meer (marketing)mensen betrokken bij de eindredactie. Het gevaar voor mij als consument? De mensen die ik interview zijn oprecht zó enthousiast over de merken waar ik over schrijf, dat ik dat ook word.

En nu wil ik dus alleen nog maar lekker dik Lattiz-schuim in mijn latte macchiato.  Swinckels tijdens de borrel. Beemster op de boterham. En een Big Green EGG in de tuin, vanwege onderstaand interview met barbecue-tovenaar Martin Rotteveel. (En ik kan niet eens met een Weber overweg.)

Big Beleving

Van gepofte knolselderij tot langzaam gegaarde babi pangang: bij restaurant Bij Teus weten ze wel raad met de Big Green EGG. Eigenaar Martin Rotteveel: “Van de kalfssukade van de barbecue gaan gasten echt uit hun dak. Die is zo lekker.”

-promotioneel artikel voor Big Green Egg in Entree, mei 2018-
Tekst: Carolien Dircken

“Een verlengstuk van mijn keuken.” Zo noemt Martin Rotteveel de 3 Big Green EGGs die prominent in zijn zaak, Bij Teus in Houten, staan. Dat kan in dit geval heel letterlijk genomen worden. 2 van de grote, groene barbecues zijn geïntegreerd in de spectaculaire open keuken in het hart van het restaurant. De gasten, die aan tafels rondom de keuken plaatsnemen, kunnen hier precies zien hoe hun vier- tot zevengangenmenu wordt bereid. Bij bijna elke gang komt er zeker één onderdeel van de barbecue. “De mogelijkheden zijn eindeloos”, zegt de Rotteveel. “Ik kan erop roken, grillen, bakken en zelfs stomen.”

Smaak en beleving
Een van de redenen dat Rotteveel zo enthousiast gebruikt maakt van die mogelijkheden, is de beleving die het zijn gasten biedt. “Koken op de Big Green EGG sluit aan bij de sfeer die onze open keuken biedt: mensen worden hier verrast en vinden het fantastisch om letterlijk in de keuken binnen te stappen en mee te kunnen kijken.” Maar waar het Rotteveel als chef vooral om draait, zijn de bijzondere, licht rokerige smaak en gegrilde accenten die hij zijn gerechten, of bepaalde onderdelen in zijn gerechten, kan geven door ze op de barbecue klaar te maken. “Die smaak is geweldig. Het moet geen overkill worden en zéker geen trucje”, vindt hij. “Maar er is zóveel mogelijk: we bereiden zelfs desserts op de EGGs.”

Van konfijten tot stomen
Na 6 jaar spelenderwijs uitproberen en finetunen, heeft de chef inmiddels goed voor ogen wat hij kan met de 3 verlengstukken van zijn keuken. “Elke 3 weken stel ik een nieuw verrassingsmenu samen. Vaak heb ik al snel een idee welke onderdelen daarvan bereid kunnen worden op een EGG en die probeer ik dan uit. En net als bij bereiding in de oven of in de pan, pakken die soms geweldig goed uit en soms wat minder”, zegt hij. “Zo weet ik inmiddels dat gedroogde venkel op de barbecue een geweldige rooksmaak geeft, bijvoorbeeld aan tonijn. Of dat het iets heerlijk oplevert als ik een  nacht langzaam knolselderij laat poffen op de Big Green EGG. Verder kan ik er vis in konfijten, op een hele lage temperatuur, maar ook heerlijke zeebaars in zoutkorst erop klaarmaken en er pizza’s mee bakken zoals je die in Italië eet.” Op lage temperatuur garen, stomen met een kokende pan water ín een EGG of juist stevig grillen: bijna alles is mogelijk dankzij de verschillende Big Green EGG accessoires die verkrijgbaar zijn, weet Rotteveel. “Zo kun je een steen op je grill zetten en daar weer een rooster op leggen: daarmee krijg je een krokante laag. Ideaal bijvoorbeeld voor de Ibericonek die we in ons restaurant langzaam laten garen en serveren als babi pangang.”

Steeds gekkere dingen
Er zijn inmiddels een aantal favoriete Big Green EGG-bereidingen die bij Bij Teus regelmatig  terugkeren op de borden van de gasten. Kalfssukade is er zo één. “Het vlees gaat een nacht op de barbecue en wordt daarna gerookt, terug gekoeld, hard gegrild en gelakt met een glazuur van appel en soja”, legt hij uit. “Het vlees is dan zo zacht en mooi gegrild dat de gasten er echt van uit hun dak gaan. Dat gerecht is zó lekker.” Rotteveel blijft echter ook nog altijd nieuwe toepassingen ontdekken. “Dat komt mede doordat we steeds gekkere dingen gaan verzinnen met de Big Green EGG”, lacht hij. “De meest vreemde technieken blijken hele lekkere gerechten op te leveren. Zo hebben we eens bapao gemaakt: van de broodjes tot het vlees bereid op de barbecue. Fantastisch. Ik blijf verrast door smaken en de mogelijkheden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *