De dames van boer Willem (en nog 3 verhalen uit Den Bosch)

Foto: Pim Ras voor Sligro

Voor Sligro mag ik eens in de zoveel tijd op expeditie. De hort op. Het land in. In de zomer zakte ik af naar ‘s-Hertogenbosch. Om te schrijven over de dames van boer Willem. Om Gerrit de Struikrover, Repelsteeltje en de andere bieren van Stadsbrouwerij Jongens van de Wit (zie artikel hieronder) te leren kennen. Om me te verbazen over de grenzeloze ambitie van sterrenchef Edwin Kats en pop-uprestaurant Gast aan mijn eigen eet-amibitielijstje toe te voegen. Het resultaat is nu te vinden op de website van Sligro ‘s-Hertogenbosch.

 

 

Jongens van de Wit

In het dynamische Paleiskwartier, net buiten het centrum van ’s-Hertogenbosch, opende bierliefhebber Erwin de Wit vorig jaar stadsbrouwerij Jongens van De Wit. De perfecte plek om, onder het genot van lekker eten en drinken, nieuwe kennis(sen) op te doen.

Gerrit de Struikrover en Repelsteeltje zijn sinds kort goede bekenden van iedere Bossche bierliefhebber. Ze komen uit de ketels van Bossche stadsbrouwerij Jongens van de Wit, die vorig jaar zijn deuren opende in het Paleiskwartier, een wijk net buiten het centrum die nog volop in ontwikkeling is. Van dinsdag tot en met zondag kunnen gasten er vanaf 11 uur ’s ochtends terecht voor bijzondere bieren, lekker en duurzaam eten, en een enthousiast staaltje hogere bierkunde van eigenaar Erwin de Wit en zijn team.

Ziel, dynamiek en uitstraling

De Wit – zelf groot bierliefhebber en ooit eigenaar van het eerste Bossche biercafé – kwam toevallig langs de herontwikkelingslocatie net buiten het centrum. In de zaagtandloods waarin vroeger een farmacieopslag gevestigd was, wilde de projectontwikkelaar een versmarkt en microbrouwerij openen. De Wit, die voor Grolsch al jaren plannen schreef, zag een kans toen de gewenste brouwerijen niet stonden te popelen om er hun intrek te nemen. Hij besloot zijn eigen plan te maken. “Met een heel projectteam van deskundigen gaven we ons eigen idee voor een brouwerij vorm”, vertelt hij. “In 1 A4 presenteerden we het aan een interieurarchitect: we wilden lange banken, zodat gasten letterlijk bij elkaar zouden aanschuiven en tot een gesprek zouden komen in een tijd dat de communicatie tussen mensen verandert, een podium voor optredens, een vide voor een speels hoogteverschil, een open keuken, een bar zonder krukken – zodat de dynamiek echt in de zaak zou plaatsvinden, en de brouwerij bovenin de zaak. Dat laatste bleek nogal een uitdaging: er moest een constructie gevonden worden die sterk genoeg was om de brouwketels te kunnen dragen. Maar het is gelukt. We hebben de ziel en uitstraling van de oude shed weten te behouden, en er een ruimte van kunnen maken waar mensen gezellig en ongedwongen samen kunnen eten en drinken.”

Brede smaak

Wesley Aarse is de professionele brouwer die bij Jongens van De Wit steeds meer eigen bieren op de kaart zette. “Eens per week brouwt hij een bier van verantwoord, biologische mouten en hoppen, dat moet dan twee weken gisten en minstens zes weken rijpen”, legt De Wit uit. “Inmiddels hebben we 6 tot 8 wisselende eigen bieren op de tap, die we schenken in 33cl glazen of in onze eigen PET-flessen, die tapvers worden afgevuld om mee te nemen. Van ons witbier, tripel en ons paradepaardje Maagdelijk Blond hebben we altijd een taptank aangesloten op de tap. Dat laatste is ons eerste bier: een blond bier dat heel toegankelijk is. Het lijkt qua kleur en smaak op pils, is niet te zoet, maar heeft een aangenaam bittertje.” Naast de eigen bieren staan er ook speciaal bieren van andere brouwerijen op de drankkaart, zodat gasten keuze hebben uit een breed palet van smaken, passend bij verschillende gerechten, verschillende momenten en seizoenen.

Aan de hand in bierland

Om ze te helpen hun weg te vinden in dat brede aanbod en al die smaken, vertelt het team van de brouwerij de gasten graag meer over de bieren die ze schenken. “We vragen gasten bijvoorbeeld vaak wat voor bieren ze normaal lekker vinden, laten ze een vergelijkbaar biertje proeven en als dat bevalt misschien een wat zwaardere variant”, zegt De Wit. “Iedereen in ons team wordt door mij opgeleid en kan veel vertellen over speciaal bier. We verzorgen ook rondleidingen en vertellen onze gasten graag hoe je bier het beste proeft, hoe onze bieren hun smaak en kleur krijgen. In onze uitgebreide kaart kunnen onze gasten bovendien van elk bier zien hoe zwaar het is, waar het gebrouwen wordt, wat voor soort bier het is en hoe de smaak is: van ‘toegankelijk’ en ‘uitdagend’ tot ‘complex’ of ‘extreem’. Door mensen goed te adviseren, krijgen we zelfs veel fervente wijndrinkers zover dat ze een of twee speciaalbieren proberen- en het ook nog lekker vinden. We nemen mensen echt aan de hand in bierland.”
Wie van alles wat wil proberen, kan een proeverijtje bestellen: 5 proefglazen van De Wit-bieren, oplopend in alcoholpercentage. Bestellen gasten een high beer, dan krijgen ze naast de vijf bieren ook bijpassend luxe hapjes. Met de biertafel worden ze culinair verwend met bieren en bijpassende gerechten. “We hebben ook een goede lunch- en dinerkaart, vol kwaliteitsgerechten met verantwoorde ingrediënten en producten, en ook daarbij helpen we mensen een passend bier kiezen”, zegt De Wit. “Zo passen weizen en IPA goed bij vis, schaal- en schelpdieren en serveren we vaak zwaardere bieren, zoals Bossche Duisternis, bij rood vlees.”

De kwaliteit van eten en drinken, de bijzondere bieren, de kennis van het personeel én de bijzondere, opkomende locatie zorgen ervoor dat De Jongens van De Wit steeds meer bekendheid krijgt in ’s-Hertogenbosch en (ver) daarbuiten. “Zowel studenten van de nabijgelegen opleidingen als vriendengroepen en zakelijke gezelschappen van buiten de regio weten ons te vinden, voor een borrel, een rondleiding of een arrangement waarbij ze zelf mogen brouwen. We trekken een heel breed publiek, van jong tot oud, met één ding gemeen: het zijn mensen die houden van goed eten en drinken houden, in een ongedwongen sfeer.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *