Op reportage: Breda op z’n best

17 jaar verleden verruilde ik Brabant met een welgemeend “Houdoe en bedankt” voor de randstad.  Ik werkte aan mijn harde G en rollende R, raakte gewend aan de randstedelijke omgangsvormen en huizenprijzen en zette -als blijk van volledige inburgering- twee kinderen op bovenriviers grondgebied.

En toch voelt west-Brabant nog steeds als thuis. Ik hou van de Brabantse nuchterheid. De bruine kroegen die niet zo nodig hip hoeven te zijn. De bossen. Brosse eierkoeken. En carnaval. Voor een opdracht voor Sligro kwam die liefde voor west-Brabant samen met mijn andere liefde: eten en drinken. Ik mocht vier west-Brabantse culinaire hotspots -horecazaken en bijzondere producten uit de regio Breda- onder de aandacht brengen, waaronder het Pannehûske, een bijzondere plek in de ‘achtertuin’ van mijn ouderlijk huis:

Het Pannehûske
De ziel van Zundert

Ogenschijnlijk is er maar weinig veranderd sinds de eerste gasten herberg ’t Pannehûske, in de bossen bij Zundert, ruim een eeuw geleden bezochten. Maar anno 2018 is het monument het start- en eindpunt van vele activiteiten in de historische, natuurlijke omgeving.

Ruim 25 jaar geleden sluimerde de wens al bij Wil Nouws. Hoe mooi zou het zijn als hij ooit, samen met zijn vrouw Marga, ’t Pannehûske op landgoed Wallsteijn bij Zundert zou kunnen overnemen? Dat horecapand uit 1891 waar hij zelf vaak te gast was, midden in bossen, op een plek vol geschiedenis: hij zou er wel raad mee weten. In 2012 kreeg het horecastel eindelijk de kans om hun droom te verwezenlijken en die grepen ze met beide handen aan. Een keuze die Nouws nog altijd zichtbaar gelukkig gemaakt. “Het is gewoon een geweldige, unieke plek”, zegt hij terwijl hij uit het raam kijkt, speurend naar de specht die zich regelmatig naast de oude herberg laat zien.

Oud en bruin
Dat de oude herberg sinds vijf jaar nieuwe eigenaren heeft, is aan het interieur niet te zien. Het is alsof de tijd er heeft stilgestaan: rood-wit geblokte gordijnen, simpele meubels van donker eiken en vele zwart-wit foto’s aan de muur. “Die foto’s vertellen een stukje geschiedenis: het zijn vooral portretten van mensen die hier in de omgeving iets betekend hebben”, vertelt Nouws. “Ik zou die inrichting dan ook nooit zomaar veranderen. Sterker nog: van mij kan het interieur niet bruin en ud en genoeg zijn.” Ook de reguliere kaart heeft weinig pretenties, er staan vooral simpele gerechten op: salades, broodjes, soepen en pannenkoeken. Toch is er wel degelijk iets veranderd sinds Wil en Marga de scepter zwaaien in ’t Pannehûske. Het is meer dan het rustpunt dat het altijd was voor de vele wandelaars en fietsers die de omgeving verkennen. “Natuurlijk komen er nog steeds heel veel mensen uit de omgeving. Regelmatig zitten hier bijvoorbeeld buurtschappen van het corso en zakelijke gezelschappen om te vergaderen of wat te drinken. En mensen uit de buurt die een eind gaan fietsen of wandelen met de hond weten ons ook altijd te vinden. Maar we zitten hier in het centrum van de Benelux, en ook steeds meer mensen uit de rest van Nederland en België komen naar ’t Pannehûske, vaak voor een familie- of vriendendag”, zegt Nouws.

Solextochten
Nouws heeft van ’t Pannehûske namelijk ook het vertrekpunt gemaakt voor allerhande activiteiten in de omgeving. Activiteiten die hij zelf heeft opgezet of die hij organiseert met Zundert Events, het bedrijf van zijn zoon Levi. “Mensen combineren een dag actief buiten bezig zijn met lekker eten en drinken bij ons”, zegt Nouws. “Ze kunnen hier een solextocht maken, een GPS-route wandelen met opdrachten die iets vertellen over Van Gogh, of op een step het landgoed verkennen en de dag dan bijvoorbeeld afsluiten met een barbecue of buffet. Dat loopt heel goed, gasten zijn enthousiast en wij denken ook met ze mee als ze een activiteit net even anders willen invullen. We zitten hier op een hele bijzondere plek, met een rijke geschiedenis en in een natuurgebied waar vroeger turf werd gestoken en dat weer helemaal in ere is hersteld. Ik hou mezelf nu ook steeds meer bezig met de geschiedenis van de omgeving en probeer daar ook weer activiteiten bij te verzinnen, zoals een smokkelspel tussen Nederland en België.”

Trappist als hobby

Waar Nouws ook hoge ogen mee gooit, zijn de Trappistenproeverijen die hij in de wintertijd organiseert. “Ik ben een echte bierliefhebber en verdiep me er graag in. Het mooie aan Trappist ind ik dat het aan hele hoge kwaliteitseisen moet voldoen: als er al iets mis mee is, gaat het fout tijdens het bottelen of de opslag. In 2013 hebben we voor het eerst een Trappistenproeverij georganiseerd: acht roefglaasjes en één groot glas Trappist waarbij we passende gerechten hebben samengesteld en over elk bier iets vertellen. Nu organiseren we in de wintertijd meerdere proefavonden, die erg populair zijn”, vertelt Nouws. “Een paar vrouwen in ons team vinden het geweldig om steeds nieuwe gerechten te bedenken en uit te proberen, waarvan we de lekkerste serveren tijdens de proeverijen. Zo staan er elk jaar nieuwe Trappisten en gerechten op het menu.”

Zundert
Een van de elf officiële Trappistenkloosters staat op steenworp afstand van ’t Pannehûske en brouwt sinds 2013 Zundert: een Trappist waar Nouws erg enthousiast over is. “Het is een mooie Trappist van 8%. De monniken van de Abdij Maria Toevlucht zijn bij La Trappe in de leer geweest, maar brouwen echt streng volgens de wet van Benedictus: niet voor eigen inkomsten, maar voor onderhoud van het klooster”, weet hij. “Ik zit in een werkgroep van enthousiaste mensen die Zundert een warm hart toedragen en heb twee keer per jaar overleg met de monniken, bijvoorbeeld over het gebruik van parasols of borden met het Zundert-logo.” Zodra de zomertijd ingaat, maken de Trappistenavonden weer ruimte voor andere initiatieven, zoals barbecues, en vullen het terras en de bijbehorende speeltuin zich weer met recreanten die in de zon van de gastvrijheid en omringende natuur genieten. “Het is mooi om te zien dat mensen echt blij worden van deze plek”, besluit Nouws. “Ze zijn in het bos, de hond krijgt een koekje, ze worden geholpen door jonge, enthousiaste mensen… Ik kan alleen maar heel blij zijn dat het gelukt is om hier te mogen ondernemen.” zakelijke gezelschappen om te vergaderen of wat te drinken. En mensen uit de buurt die een eind gaan fietsen of wandelen met de hond weten ons ook altijd te vinden. Maar we zitten hier in het centrum van de Benelux, en ook steeds meer mensen uit de rest van Nederland en België komen naar ’t Pannehûske, vaak voor een familie- of vriendendag”, zegt Nouws.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *